De redactie van Carrepublic schrijft dagelijks over nieuws uit de automotive industrie. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.
De geschiedenis van de automobiel loopt een heel eind synchroon met de geschiedenis van de techniek. De auto is zo’n groot onderdeel van het bestaan van veel mensen geworden, dat we de gemakken die we gewend zijn in ons leven zoveel mogelijk ook in de auto willen hebben. Veel mensen brengen immers bijna dagelijks tijd door in de auto.
Zo kwam de airconditioning in de auto, werden inbraakalarmsystemen ingebouwd (met toch voor de zekerheid een goede autoverzekering van FBTO erbij, want je weet maar nooit) en kunnen we handsfree bellen in de auto zonder een gevaar op de weg te worden met behulp van spraakgestuurde bediening. Dat laatste doen we natuurlijk alleen als het écht nodig is om te bellen.
Nu de techniek zich ontwikkelt in de richting van duurzame energie en het steeds meer uit handen nemen van taken bij mensen, volgt ook de auto-industrie dat pad. Wat kunnen we in toekomst verwachten op het gebied van innovaties in de autowereld, en heeft het ook allemaal een goede kans van slagen?
Rijden op waterstof: voorlopig nog even niet
Wellicht klinkt het nu nog als iets uit ‘The Jetsons’, maar rijden op waterstof is een serieuze optie voor de toekomst. We zeggen met nadruk voor de toekomst, want er moet nog een hoop gebeuren voordat mensen bereid gaan zijn de stap te maken. Natuurlijk is dat zo op het gebied van infrastructuur; er kan nog bijna nergens waterstof getankt worden op het moment. Daarnaast kosten de weinige waterstofauto’s die momenteel verkrijgbaar zijn nog zo rond de 70.000 euro, wat voor velen onbetaalbaar is. Maar de belangrijkste ontwikkeling die moet plaatsvinden is een duurzamer productieproces. Momenteel wordt het overgrote deel van waterstof nog gewonnen uit aardgas, wat natuurlijk gewoon een fossiele energiebron is en waarbij een flinke CO2-uitstoot ontstaat. Wanneer er duurzame energiebronnen zoals zon, wind en waterkrachtenergie ingezet gaan worden, wordt waterstof pas echt milieuvriendelijk. Immers is al wat er uit de uitlaat komt simpelweg water. Maar ook de prijzen voor het tanken van waterstof moeten flink zakken. Rijden op waterstof is nu ongeveer even duur als rijden op benzine of diesel, en het gat in de kosten met elektrisch rijden is enorm.
De autonome auto: slim maar ook saai
Om maar even bij ‘The Jetsons’ te blijven: het concept van de zelfbesturende auto blijft een ontwikkeling waar naar gestreefd wordt. Daarvoor zal echter nog wel het een en ander moeten gebeuren, en dan is nog de vraag of het aanslaat. Het is niets nieuws dat de techniek ons steeds meer uit handen neemt. Het is niet ondenkbaar dat auto’s in de toekomst zelf hun weg zoeken, een vrije parkeerplaats vinden of per smartphone oproepbaar zijn en je als een soort taxi naar je bestemming brengen. Daarvoor is het echter wel noodzakelijk dat het mogelijk moet worden om geen handen meer aan het stuur te hoeven hebben. De wet staat hierbij nog in de weg; zij wordt letterlijk ingehaald door de techniek. Daarnaast is het nog maar zeer de vraag hoe populair de ‘autonome’ auto gaat zijn. We houden immers van autorijden, en zijn we bereid dat rijplezier op te geven voor de vooruitgang? Het zou daarbij nog wel eens het eind van de autojournalistiek kunnen betekenen.

Auto’s die met elkaar communiceren
Waar de communicatie tussen auto’s zich nu nog vaak beperkt tot een vriendelijk gebaar nadat je iemand voorgelaten hebt of een middelvinger bij gevaarlijke acties, is het in de toekomst steeds gewoner dat de wagens zelf onderling data uitwisselen. Natuurlijk is dat ook ten bate van de automobilist en is de ontwikkeling al volop in gang. Ingebouwde navigatiesystemen leren er files door op te sporen en te vermijden. Volvo bouwde al Skype in zodat vergaderen ook onderweg mogelijk is. In de toekomst worden deze ontwikkelingen doorgezet. Verschillende blockchain-ontwikkelaars zoals IOTA werken aan het realtime delen van data.
Gebruik van energie die door auto-onderdelen opgewekt worden
Duurzaam omgaan met de productie van energie is iets wat ook in auto’s geïmplementeerd kan worden. Banden kunnen energie opwekken en deze kan doorgegeven worden aan de accu van de auto. Bandenproducent Goodyear zette alvast de stap met haar Oxygene-banden. Maar ook schokbrekers produceren warmte die in energie omgezet kan worden voor de auto. In de toekomst zal ook de warmte die de remmen produceren hergebruikt gaan worden.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met FBTO.
Verder lezen over Elektrische auto

Electric05.09.2024
Cupra Born Essential: de instapversie is nog bereikbaarder

Technologie19.08.2024
Hoe Pininfarina & VinFast een opvallende identiteit vanaf nul creëerden

Verwondering01.07.2024
Dit is de Maserati GranCabrio Folgore Tignanello

Electric24.07.2023
De voordelen en het gemak van elektrisch rijden

Electric31.05.2023
Alles wat je moet weten over het leasen van een elektrische auto

Shareables25.05.2023
5 afwegingen die je moet maken bij het afsluiten van een autoverzekering

Electric20.05.2021
Lanova laadpalen brengt slimme laadpaal op de markt

Electric19.02.2021
4 redenen om zelf een laadpaal op eigen terrein te laten installeren
Verder lezen over Zelfrijdende auto

Technologie26.05.2021
Geen radar sensoren meer aan de voorzijde van de Tesla Model 3 en Y
Tesla wil Autopilot volledig afhankelijk maken van camera's en AI-software
Technologie05.05.2021
Baidu stuurt eerste écht zelfrijdende taxi’s de straten van Beijing in
De 'veiligheidschauffeur' zit nog wel op de passagiersstoel
Verwondering23.04.2021
Tesla rijdt ook zelf als je niet achter het stuur zit
Het is kinderlijk eenvoudig om Autopilot voor de gek te houden
Technologie15.04.2021
Ford rolt BlueCruise voor zelfrijdende auto’s geleidelijk uit in de VS
Het eerst naar de Mustang Mach-E en F-150 pickup
Technologie25.07.2019
Welke innovaties kunnen we in de toekomst verwachten in de autowereld?

Technologie21.02.2019
Porsche test autonoom rijden

Technologie31.10.2018
Hoe moeten zelfrijdende auto’s beslissen over leven en dood?
Fascinerend onderzoek laat zien dat het uitmaakt wie (en waar) je dat vraagt
Design20.09.2018