De redactie van Carrepublic schrijft dagelijks over nieuws uit de automotive industrie. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.
Tijdens de CES keynote van Nissan door CEO Carlos Ghosn werd de nieuwe Nissan Leaf aangekondigd met ProPilot technologie die de auto autonoom kan laten rijden als er slechts één rijbaan is. Dat is goed nieuws voor de automobilisten die energiezuinig én relaxt op de plaats van bestemming willen komen, maar uit de presentatie bleek ook vooral dat Nissan het klimaatneutraal rijden erg aan het hart gaat. Sterker nog: een Nissan Leaf moet ook goed voor het milieu zijn als de banden niet draaien.
Je auto als batterij
Dat valt onder het vehicle-to-home (V2H) concept, waarbij het bijvoorbeeld mogelijk is om ’s nachts de Leaf op te laden en de energie in de batterijen daarna tijdens piekuren te gebruiken voor de stroombehoefte van je huis, zodat het energiegrid in je woonplaats minder belast wordt en je niet langer de hoofdprijs betaalt voor energie. Daarnaast heb je ook altijd backup-stroom, zou het net uitvallen. Dat wordt in o.a. in Japan al met 4.000 huishoudens getest en is op het eiland Maui (Hawaii) is een testgroep van zo’n 600 Nissan Leaf-eigenaren nog een stap verder gegaan door hun auto exclusief op te laden met wind- en zonne-energie en daarna de overgebleven energie terug te laten stromen in het net welke wordt gebruikt voor energie toepassingen op het eiland.
Hergebruik van oude Leaf batterijen
Nissan is bezig om de batterijen van elektrische auto’s een tweede leven te geven na hun dienst in de auto. Daarvoor is in Europa het xStorage project gestart waarin mensen en bedrijven de mogelijkheid krijgen om de energie uit hun auto en die ze bijvoorbeeld met zonnepanelen opwekken terug te verkopen aan de netwerkbeheerders, het zogeheten vehicle-to-grid-principe.
In samenwerking met batterijspecialist Eaton wordt deze opgeslagen in de oude lithium-ion batterijen en doorgestuurd of in sommige gevallen zelfs gebruikt als noodstroom. Zo heeft de Amsterdam Arena een deal met Nissan en Eaton waarbij xStorage gebruikt wordt als buffer zodat bij een (tijdelijke) stroomuitval de lichten van het stadion nooit uit gaan! Het systeem dat voor de Amsterdam ArenA is ontwikkeld met 280 Nissan LEAF-accu’s is het grootste energieopslagsysteem op hergebruikte accu’s dat door een commercieel bedrijf in Europa wordt gebruikt.
De visie van NIssan is er een om breed te omarmen ook al zullen er nog tal van praktische problemen moeten worden opgelost. Denk bijvoorbeeld aan hoe we dit alles gaan afrekenen als je stroom aan je buurman gaat geven. Wat staat is dat hoe meer we gebruik maken van de energiecapaciteit die we als samenleving opbouwen, hoe sneller we de fossiele brandstoffen achter ons kunnen laten.


Verder lezen over Elektrische auto

Electric05.09.2024
Cupra Born Essential: de instapversie is nog bereikbaarder

Technologie19.08.2024
Hoe Pininfarina & VinFast een opvallende identiteit vanaf nul creëerden

Verwondering01.07.2024
Dit is de Maserati GranCabrio Folgore Tignanello

Electric24.07.2023
De voordelen en het gemak van elektrisch rijden

Electric31.05.2023
Alles wat je moet weten over het leasen van een elektrische auto

Shareables25.05.2023
5 afwegingen die je moet maken bij het afsluiten van een autoverzekering

Electric20.05.2021
Lanova laadpalen brengt slimme laadpaal op de markt

Electric19.02.2021
4 redenen om zelf een laadpaal op eigen terrein te laten installeren
Verder lezen over Nissan

Hybrid17.11.2020
Lente volgend jaar een splinternieuwe Qashqai

Shareables31.05.2020
Alliantie Renault Nissan en Mitsubishi start nieuw samenwerkingsmodel
Renault staat op punt 15.000 arbeidsplaatsen te schrappen
Technologie05.06.2018
100.000 keer Nissan Leaf in Europa

Verwondering11.05.2018
Promotionele ‘Solo’ Nissan Rogue is wel heel speciaal
Kan zo de film in
Nieuw28.10.2017
Nissan toont studiemodellen IMx en Nismo Leaf op Tokyo Motor Show

Snelheid10.07.2017
Nissan Bladeglider tijdens het Goodwood Festival of Speed

Shareables26.04.2017
Een rally rijden van 16.000 km met een elektrische auto
van Schotland naar Mongolië
Technologie06.01.2017