De redactie van Carrepublic schrijft dagelijks over nieuws uit de automotive industrie. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.
De opkomst van slimme apparaten is gigantisch. Na Smart tv’s, video deurbellen & slimme koelkasten komen nu ook de eerste slimme laadpalen op de markt. Doordat slimme apparaten met het internet verbonden zijn, wordt het mogelijk om eenvoudig informatie online in te zien, instructies te ontvangen of bepaalde statistieken te bekijken. Met een slimme laadpaal is dat niet anders. De slimme laadpaal maakt het mogelijk om elektrische auto’s op te laden met groene stroom, goedkoper te laden doordat de laadpaal het verschil tussen dal- en piekuren herkent én je kunt de laadpaal op afstand bedienen.
Meer elektrische auto’s betekent meer laden
De slimme laadpaal is niet zomaar op de markt gekomen. Hij voorziet elektrische rijders in de behoefte om op een slimme manier te laden. Dit komt zeker van pas nu er steeds meer elektrische rijders in Nederland zijn. Wist je dat er in februari 2021 al ruim 174.000 elektrische auto’s en 105.000 plug-in hybrides in Nederland rondreden? We zijn dus al hard op weg naar een elektrisch rijdend Nederland. Dat is maar goed ook, als we de klimaatdoelstellingen in 2030 willen halen. Meer elektrische auto’s betekent echter wel dat er ook meer auto’s opgeladen moeten worden. De 69.000 (semi-) openbare laadpunten en 2.000 snellaadpunten die Nederland februari 2021 telde, zijn er te weinig om alle elektrische auto’s van stroom te voorzien. Daarom komt een slimme laadpaal voor thuis goed van pas.
De voordelen van een slimme laadpaal thuis
De meeste mensen die kiezen voor een elektrische auto, kiezen daarvoor omdat het een duurzame keuze is. De elektrische auto kan dan wel duurzaam zijn, de stroom waarmee die wordt opgeladen is dat vaak niet. Lanova heeft een slimme laadpaal geïntroduceerd, die wél op groene stroom kan opladen. De Lanova laadpaal beschikt over een Load Guard systeem. Dit systeem wordt geïnstalleerd in de meterkast bij je thuis en verbonden met de slimme meter. Het systeem herkent groene energiebronnen. Wanneer je bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak hebt, kan de slimme laadpaal de energie die de zonnepanelen opwekt gebruiken. Via de handige Web Interface dien je wel je voorkeur voor groene stroom in te stellen.
Hoe werkt de Web Interface?
Met de Web Interface kan je online voorkeuren instellen. Niet alleen voor het gebruik van groene of grijze energie, maar óók voor het gebruik van de piek- of daluren. Hoe dat werkt? De laadpaal herkent bepaalde patronen in het laden. Als het laadpunt herkent dat je bijvoorbeeld vaak om 08.00 uur ’s ochtends vertrekt, zorgt hij ervoor dat op dat moment de accu vol is. Zo kan hij gebruik maken van het laden tijdens de daluren. Ga je een keer wel op een ander moment weg? Dan zet je de voorkeur voor patroonherkenning gewoon weer uit. Ideaal toch, zo’n slimme laadpaal!
Verder lezen over Elektrische auto

Electric05.09.2024
Cupra Born Essential: de instapversie is nog bereikbaarder

Technologie19.08.2024
Hoe Pininfarina & VinFast een opvallende identiteit vanaf nul creëerden

Verwondering01.07.2024
Dit is de Maserati GranCabrio Folgore Tignanello

Electric24.07.2023
De voordelen en het gemak van elektrisch rijden

Electric31.05.2023
Alles wat je moet weten over het leasen van een elektrische auto

Shareables25.05.2023
5 afwegingen die je moet maken bij het afsluiten van een autoverzekering

Electric19.02.2021
4 redenen om zelf een laadpaal op eigen terrein te laten installeren

Hybrid31.08.2020