01.07.2015

Opel OnStar moet veiligheid in de auto naar een nieuw level brengen


Een blauw knopje moet het verschil maken

De automotive industrie verandert in een rap tempo. Met de komst van hybryde auto’s en nu zelfs met self-driving cars lijkt het spel op de kar te zijn. Er ontstaat een nieuw soort automobilist die kritischer kijkt naar alle facetten van het autorijden. Van milieuvriendelijk, naar economisch (samen) verbruik, veiligheid en gemak tot aan meer infotainment en connectiviteit. En daar hoort een permanente verbinding met het internet vanzelfsprekend bij.

Wifi in de auto is in 2015 eigenlijk een must en staat niet langer ter discussie. Wifi is niet alleen leuk voor de kinderen op de achterbank maar nog belangrijker voor de bestuurder die met de komst van een permanente verbinding ook de mogelijkheid krijgt meer gebruik te maken van diensten die vooral met veiligheid te maken hebben.

Opel is een van die autoproducenten die al langer gebruik maakt van deze connectiviteit om real-time te kunnen communiceren met automobilisten en lanceert vanaf augustus in maar liefst in dertien Europese landen (waaronder Nederland) hun OnStar-programma in heel veel Opel-modellen. Volgens Opel zal de geboden connectiviteit in de auto niet alleen heel veel gemak, maar ook extra veiligheid in de auto naar een geheel nieuw niveau brengen.

Het OnStar programma is al jaren operationeel in o.a, de VS, Canada en China waar al meer dan zeven miljoen berijders dankzij GM op het complete assistentiepakket met de auto als Wi-Fi-hotspot en talrijke mobiele internet- en noodhulpdiensten rondrijden. Het programma vindt zijn oorsprong al in 1995 en is voor de gebruikers veel meer dan een hotspot. Het afgelopen jaar werden ruim 900 miljoen transacties verwerkt via de blauwe knop die je in je Opel of Vauxhall kunt vinden. OnStar heeft dan ook alles te maken met veiligheid en gemak.

Schermafbeelding 2015-06-29 om 20.55.54
Schermafbeelding 2015-06-29 om 20.55.54

OnStar lijkt op je personal assistant. Zelf je route intikken is overbodig, je gebruikt de blauwe knop, vertelt de operator waar je naartoe wilt en een paar seconden later wordt deze geüpload naar je navigatiesysteem. Vragen over kortere wegen, sleutels in de auto laten liggen, je auto kwijt of acute hulp (ook als dit geen aanrijding is. Het advies van OnStar is, gebruik de blauwe knop, hij zit er niet voor niets. ), het kan allemaal. Hieronder een overzicht van het Opel OnStar systeem.

Wifi-hotspot voor zeven toestellen

Een ingebouwde 4G LTE-verbinding, die vele malen sneller is dan de 3G-technologie, betere responsiviteit biedt en tegelijkertijd stem- en dataverbindingen aankan, moet ervoor gaan zorgen dat de communicatie- en entertainmentmogelijkheden in de auto kunnen toenemen.

Veiligheid

Misschien wel het meest belangrijke onderdeel van het pakket. Het Opel OnStar biedt dierct assistentie bij een aanrijding. Als een airbag wordt geactiveerd, wordt vanuit het servicecenter contact opgenomen met de inzittenden om te kijken of zij hulp nodig hebben. Krijgt het OnStar-team geen antwoord, dan worden de noodhulpdiensten gealarmeerd en direct naar de exacte locatie van de auto gestuurd.

Smartphone-app

Bijna vanzelfsprekend is er ook een smartphone-app waarmee op afstand informatie uit te wisselen is met het OnStar-systeem in de auto. Dat maakt het mogelijk om:

  • van overal contact op te nemen met OnStar
  • belangrijke gegevens van het voertuig te raadplegen, zoals de oliekwaliteit of de bandenspanning
  • de auto op afstand te openen en te sluiten (meest voorkomende service)
  • de auto online te lokaliseren
  • de auto te laten claxonneren en de lichten te laten knipperen
Het terugvinden van je auto is niet langer een probleem
Het terugvinden van je auto is niet langer een probleem
opel_onstar_auto_gestolen
opel_onstar_auto_gestolen
opel_onstar_auto_acute_hulp
opel_onstar_auto_acute_hulp

Terugvinden gestolen auto

Opel OnStar biedt assistentie bij het terugvinden van een gestolen auto. Het systeem is voorzien van een track- en tracefunctie. Handig!

Maandelijkse diagnoses

Opel OnStar kan maandelijks een e-mail verzenden naar een Opel-dealer, met een diagnose van de voornaamste voertuiggegevens. Met één druk op de knop kan ook de eigenaar op elk moment de diagnose opvragen om er zeker van te zijn dat alle systemen in orde zijn.

Volledige controle

Gebruikers van Opel OnStar hebben volledig controle over hun gegevens en hun Opel OnStar-diensten. Voorafgaand aan het activeren van de diensten moet je als gebruiker instemmen met de algemene voorwaarden. Een van de opties is of je je huidige locatie al dan niet willen vrijgeven.

Met een druk op de Privacy-knop wordt je informatie over de locatie van het voertuig uitsluitend gebruikt om hulp te verlenen. Als een airbag wordt geactiveerd, houdt Opel OnStar geen rekening met een eventuele privacyverklaring, zodat hulpdiensten snel ter plekke kunnen zijn indien nodig. In dit geval komt het leven van de inzittenden op de eerste plaats.

Opel OnStar behoort tot de standaarduitrusting van de duurdere uitvoeringen. De technologie is optioneel leverbaar voor 495 euro. Het volledige dienstenpakket is de eerste twaalf maanden gratis inclusief gratis Wifi. De verwachting is dat na één jaar de jaarlijkse kosten naar ongeveer 100 euro per jaar gaan inclusief ANWB. Voor Wifi moet een kleine maandelijkse fee worden betaald.

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.